,

Alopecia začetek izgube las

izguba las
19 / 100

Alopecia začetek izgube las 

na glavi je okoli 100 tisoč las. Na dan nam izpade od 40 na 100 kom las.

Spomladi in jeseni ter pri ženskah – med nosečnostjo so izgube veliko večje. Če se 15% las izgubi čez dan, preostalih 85% pa je v procesu rasti – to je norma.

Začetek izgube las je pogosto nenaden in naključen. Medtem ko sama bolezen ne vpliva na zdravje posameznika, se lahko z njo spopada z izzivi.

Obstaja veliko vzrokov za izpadanje las, vključno s stresom, genetiko, hormonskimi spremembami (npr. Težavami s ščitnico, menopavzo, policističnimi jajčniki), starostjo, težavami s kožo, prehrano. Toda lahko je tudi popolnoma naključno. Ker ljudje postanejo starejši, postanejo bolj nagnjeni k izpadanju las in več kot 20% ljudi z alopecijo ima družinskega člana z njim. Obstajajo štiri različne vrste alopecije: Alopecia Areata – navadno povzroča madeže plešavosti. Alopecia Androgenetica – odtegnjeni lasje, znani tudi kot plešavost moških ali žensk, “Widow’s Peak”. Alopecia Totalis – izguba vseh glave las. Alopecia Universalis – izguba vseh telesnih dlak, vključno z obrvmi in trepalnicami. Ta bolezen je prizadela veliko znanih ljudi. Legenda pravi, da so lasje Marie Antoinette postala bela čez noč. Toda kaj se je pravzaprav zgodilo, da so njene barvne lase padle, tako da so ostali le beli lase.

Zdravljenje alopecije

Ker je stanje nepredvidljivo, v mnogih primerih lase raste nazaj brez zdravljenja. Če imate le en ali dva majhna plešavca, potem bi mnogi zdravniki svetovali, da ga preprosto pustite na miru. Ampak, če je potrebno zdravljenje, tukaj je nekaj možnosti:

Steroidna obravnava – zdravniki lahko uporabljajo steroide za zdravljenje alopecije z injekcijami, peroralnimi zdravili ali kremami.

Svetlobna terapija – to zdravljenje je bilo uporabljeno z omejenim uspehom. Imunosupresivno zdravilo – je delal v nekaterih primerih, vendar je njegova uporaba omejena zaradi morebitnih stranskih učinkov.

Spremembe prehrane – zdravniki bi priporočali dieto z visoko vsebnostjo “prvovrstnih beljakovin” v jajcih, mesu in ribah.  

Obstaja več vrst alopecije, tukaj je kratek opis tipov in imen:

Vrste alopecije izpadanje las pride v številnih različnih oblikah. Spodaj so navedene glavne vrste las in značilnosti vsake vrste.

Alopecia UK koncentrira, čeprav ne izključno, na alopecijo areata, alopecia totalis in alopecia universalis, ki se skupaj uporabljajo na tej strani pod pojmom alopecija. Alopecia Areata (AA) Uporablja se za opis izgube las, ki se pojavi v predelih kjerkoli na telesu.

Alopecia Totalis (AT) – Skupna izguba las na lasišču.

Alopecia Universalis (AU) – Skupna izguba vseh las na telesu.

Alopecia Barbae – Izguba obrazne dlake (za moškega), zlasti na bradi.

Alopecia Mucinosa – Vrsta alopecije, ki povzroči obsežne popravke.

Androgenska alopecija (AGA) 

Poznan tudi kot moški plešavost. To je redčenje las v skoraj preglednem stanju, tako pri moških kot pri ženskah. Menijo, da je dedna oblika izgube las.

Vlečna alopecija

Vlečna alopecija je ponavadi posledica pretiranega vlečenja ali napetosti na gredicah zaradi določenih lasnih stilov. To se pogosteje pri ženskah, zlasti tistih iz vzhodnega indijskega in afro-karibskega izvora. Izpadanje las je odvisno od načina vlečenja las.

Dolgotrajna vlečna alopecija lahko zaustavi razvoj novih lasnih mešičkov in povzroči trajno izpadanje las. Anagen Effluvium To izgubo las običajno povzročajo kemikalije, kot so tiste, ki se uporabljajo za zdravljenje raka. Sprva povzroči neenakomerno izpadanje las, ki pogosto potem postane popolna izguba las. Dobra novica je, da las, ko prenehate uporabljati te kemikalije, normalno rastejo dlani (običajno približno 6 mesecev kasneje).

Druga zdravila lahko tudi povzročijo izpadanje las.

Mnogo zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje celo pogostih bolezni, lahko povzročijo izpadanje las. Scarring Alopecia Oblika alopecije, ki pušča brazgotine na območju izgube las. Telogen Effluvium Oblika izgube las, pri kateri pade več kot običajne količine las. Obstaja splošno “redčenje” las. Za razliko od nekaterih drugih las in lasišča, je začasna in se običajno okrepi rast las.  

Pri nas boste z lasuljami prekrili alopecijo ter ponovno pridobili samozavest, urejeno polno frizuro in še veliko lepih občutkov